Nieuws

0

ARBO-blunder door Arbo Unie!

Letschadespecialisten hebben voor een ex-werknemer van de Arbo Unie in Breda een schadevergoeding bedongen omdat hij door zijn werk rsi had opgelopen.

De man raakte gedeeltelijk arbeidsongeschikt.  De Dordtenaar (50), hij wil niet met naam genoemd worden, kwam in 1998 als computeroperator in dienst van de Arbo Unie, waar hij opklom tot hoofd ict. Hij zat vijf tot zes uur per dag zonder pauze achter de computer op een werkplek waar ergonomisch veel op was aan te merken. “Je bent gedreven, enthousiast. Ik zag in de eerste week dat ik er werkzaam was al dat er een hoop moest gebeuren. Had snel een rapport klaar over hoe de automatisering moest worden aangepakt.”

Onder meer als gevolg van een reorganisatie bij de arbodiensten kreeg de Dordtenaar te maken met een zeer hoge werkdruk. Hij maakte veel overuren, overwerk dat grotendeels niet werd gecompenseerd, ondanks beloften van de werkgever. In 2001 ontstonden de eerste klachten, die de bedrijfsarts omschreef als rsi van pols en hand. “Ik ben naar de medisch directeur gestapt. Neem vanavond maar een warme douche, dan is het morgen over, zei ze. Tijdens mijn hele ziekteperiode is niets gedaan om de werkplek te verbeteren. We zaten met vier man in een ruimte van vier bij vijf meter. Er waren geen goede voorzieningen, geen verstelbare bureaus en stoelen. En de hoeveelheid werk nam alleen maar toe.”

Eind 2003, toen de rsi zich uitbreidde naar schouder en bovenarm, belandde de man voor 65 procent in de WAO. Toen ook meldde hij zich bij een letselschade specialist, die de werkgever aansprakelijk stelde. Dat heeft kort geleden geleid tot een schikking met de verzekeraar van de Arbo Unie; de ex-werknemer krijgt een bedrag van 42.500 euro. “Het gaat me niet om het geld, maar om een stuk rechtvaardigheid. Er is me onrecht aangedaan. Het is een manier van omgaan met werknemers die niet door de beugel kan. Zeker niet bij een bedrijf dat primair zijn brood verdient met gezonde werkomstandigheden. Ze verkopen arbozorg, maar doen er zelf niet aan.”

Tegenwoordig zit de Dordtenaar in de led-verlichting. “Ik heb nog steeds rsi-klachten, maar minder dan vroeger. Ik moet oppassen. Als ik een tijdje achter de computer zit, komen de symptomen weer. Hobby’s, zoals keyboard spelen, heb ik aan de kant geschoven.” De letselschadedeskundige, laakt de wijze waarop de Arbo Unie met haar werknemer is omgegaan. “Het gaat om een klassiek geval van rsi. Je zou toch van een arbodienst mogen verwachten dat ze dit goed oppikken. Daarom is de opstelling van de Arbo des te bedenkelijker.

De hoofddirectie van de Arbo Unie laat bij monde van een woordvoerster weten niet op de zaak te willen reageren. “Voor ons is de zaak afgesloten.”


Bron:www.letselschade.nl

Reacties

Geen Reacties.